Ryż z kurczakiem i porem

4.45 (172 ocen)

  • 30 min

Prosty obiad, który zawsze wychodzi. Czasem rezygnuję z musztardy i używam tylko białej części pora przez co sos jest delikatniejszy w smaku. Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g ryżu
    400 g fileta z kurczaka
    1 por
    3 łyżki śmietany 12%
    1 łyżka musztardy (u mnie dijon)
    olej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.45 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z kurczakiem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wsypać do garnka, zalać 400 ml wody, osolić i zagotować. Po 5 minutach zredukować moc grzania do minimum, a po 15 wyłączyć i pozostawić pod przykryciem.
  • 2. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie kawałki, przyprawić solą pieprzem, łyżką musztardy i odstawić.
  • 3. Pora umyć, obrać i pokroić.
  • 4. Na niewielkiej ilości oleju usmażyć mięso. Następnie dodać do niego pora i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Całość doprawić śmietaną i wszystko razem dobrze wymieszać. Wyłączyć grzanie i zostawić przez chwilę pod przykryciem. Polecam!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować