Ryż z krewetkami i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki wyrzucić na sito i dokładnie opłukać letnią wodą, ostawić do odcieknięcia. Salami pokroić w cienkie słupki. Cebulę obrać i pokroić w piórka i oprószyć solą. Czosnek obrać - połowę pokroić w cieniutkie plasterki, resztę rozetrzeć z odrobiną soli.
2.Na rozgrzaną patelnię (z dodatkiem 1 łyżki oliwy) wrzucić salami, delikatnie obsmażyć, dodać pokrojony czosnek dokładnie wymieszać smażyć przez chwilę (tak aby czosnek oddał tylko zapach), dodać krewetki i połowę ilości bazylii. Dusić na dość mocnym ogniu około 10 minut. Przykryć i odstawić.
3.Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i zeszklić na niej cebulę, dodać pomidory, pokrojone oliwki, połowę roztartego czosnku oraz pozostałą bazylię i dusić około 10 minut. W tym czasie ugotować ryż.
4.Połączyć wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie resztą roztartego czosnku. Dusić kolejne 10 minut.
Komentarze