Ryż na mleku z sosem czekoladowym

4.5 (146 ocen)

Słodki deser ryżowy z sosem czekoladowym.

Składniki:

  • (2-4 porcję)
    200g. białego ryżu
    300ml. mleka
    2 łyżki cukru
    1 laska cynamonu
    Sos czekoladowy:
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    5 łyżek mleka
    szczypta mielonego cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż na mleku z sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w wodzie na pół miękko.
    Odcedzić , przełożyć z powrotem do garnka.
    Dodać laskę cynamonu , cukier oraz wlać mleko.
    Gotować na wolnym ogniu do momentu lekkiego rozgotowania się ryżu.

  • 2. Sos czekoladowy:Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić nad kąpielą wodną , dodać cynamon , wymieszać.
  • 3. Z ryżu wyjąć laskę cynamonu , podzielić na porcję.
    Każdą polać sosem czekoladowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować