Nazwę potrawy wymyśliła moja mama, kiedy byłam małą dziewczynką. Paseczki kiełbasy zwijają się w małe ruloniki przypominając z daleka robaczki. A przecież dzieci uwielbiają śmieszne nazwy!
30 min
Składniki:
NA DWIE PORCJE:
- 2/3 szklanki ryżu białego
- mała cebula
- dwa kawałki kiełbasy (lub grube parówki)
- duża marchew
- kawałek pietruszki i selera
- papryka ostra, czosnek i curry
- sól i pieprz
- odrobina oleju do smażenia
- zielona pietruszka lub bazylia do obsypania
Ryż na glizdach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy na drobną kostkę, zaś kiełbasę w średniej długości paseczki i podsmażamy składniki na dużej patelni. Kiedy będą mieć rumiany kolor, a kiełbaska zacznie przypominać małe robaczki, dodajemy pokrojone w kostkę lub półtalarki warzywa. Chwilę je podsmażamy.
2.W między czasie płukamy ryż i dorzucamy go na patelnię. Całość zalewamy szklanką wody, dodajemy przyprawy - mniej więcej po łyżeczce. Kiedy woda się zagotuję przykrywamy całość pokrywą i dusimy przez minimum 20 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie wodę.
Komentarze