Ryż na glizdach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nazwę potrawy wymyśliła moja mama, kiedy byłam małą dziewczynką. Paseczki kiełbasy zwijają się w małe ruloniki przypominając z daleka robaczki. A przecież dzieci uwielbiają śmieszne nazwy!

  • 30 min

Składniki:

  • NA DWIE PORCJE:
    - 2/3 szklanki ryżu białego
    - mała cebula
    - dwa kawałki kiełbasy (lub grube parówki)
    - duża marchew
    - kawałek pietruszki i selera
    - papryka ostra, czosnek i curry
    - sól i pieprz
    - odrobina oleju do smażenia
    - zielona pietruszka lub bazylia do obsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ryż na glizdach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmażona kiełbaska 1. Cebulę kroimy na drobną kostkę, zaś kiełbasę w średniej długości paseczki i podsmażamy składniki na dużej patelni. Kiedy będą mieć rumiany kolor, a kiełbaska zacznie przypominać małe robaczki, dodajemy pokrojone w kostkę lub półtalarki warzywa. Chwilę je podsmażamy.
  • 2. W między czasie płukamy ryż i dorzucamy go na patelnię. Całość zalewamy szklanką wody, dodajemy przyprawy - mniej więcej po łyżeczce. Kiedy woda się zagotuję przykrywamy całość pokrywą i dusimy przez minimum 20 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie wodę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować