Małe kawałki dorsza zapiekane na głębokim oleju w pysznym cieście , podane z sosem Remoulade.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 400g filetów z dorsza
7 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki kukurydzianej
2 duże jajka
3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
1/2 szklanki jasnego piwa
sól, pieprz ziołowy do smaku i trochę soku z cytryny do ryby
sól i pieprz czarny mielony do ciasta
olej do głębokiego smażenia
Kibbeling holenderska przekąska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet pokroić w małe kawałki 2 x 2 lub 2 x 3 cm, doprawić sokiem, solą i pieprzem.
Mąki wymieszać z przyprawami, proszkiem do pieczenia, wbić jajka, wlać piwo i dobrze zblendować, w razie gdyby ciasto było za gęste dodać trochę piwa, powinno mieć konsystencję naszego ciasta na racuchy, odstawić razem z rybą do lodówki na 15 minut.
Po czym rozgrzać olej, na gorący wrzucać oblepione ciastem kawałki ryby, zrumienić ładnie z obu stron, podać gorące z dowolnym ulubionym sosem.
Smacznego
Komentarze