Kibbeling holenderska przekąska

3.63 (8 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Małe kawałki dorsza zapiekane na głębokim oleju w pysznym cieście , podane z sosem Remoulade.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 400g filetów z dorsza
    7 łyżek mąki pszennej
    5 łyżek mąki kukurydzianej
    2 duże jajka
    3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
    1/2 szklanki jasnego piwa
    sól, pieprz ziołowy do smaku i trochę soku z cytryny do ryby
    sól i pieprz czarny mielony do ciasta
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

3.63 (8 ocen)

Zobacz również:

Ryba Sosy Przekąski

Kibbeling holenderska przekąska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet pokroić w małe kawałki 2 x 2 lub 2 x 3 cm, doprawić sokiem, solą i pieprzem.
    Mąki wymieszać z przyprawami, proszkiem do pieczenia, wbić jajka, wlać piwo i dobrze zblendować, w razie gdyby ciasto było za gęste dodać trochę piwa, powinno mieć konsystencję naszego ciasta na racuchy, odstawić razem z rybą do lodówki na 15 minut.
    Po czym rozgrzać olej, na gorący wrzucać oblepione ciastem kawałki ryby, zrumienić ładnie z obu stron, podać gorące z dowolnym ulubionym sosem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować