Ryba w sosie koperkowym ze śmietaną

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Moje dzisiejsze danie to rybka (dorsz) w sosie koperkowym z dodatkiem śmietany.
Rybka smażona, a następnie polana sosem w towarzystwie ulubionej sałatki czy ziemniaków smakuje wybornie.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • filet z dorsza około 500 g,
    śmietana 30 % 200 ml,
    sok z 1/2 cytryny,
    przyprawa do ryb,
    sól i pieprz mielony,
    bulion warzywny 3/4 szkl,
    olej 2 łyżki + masło 1 duża łyżka,
    mąka 1 szkl. + 2 łyżki bułki tartej do panierowania,
    koperek 3 łyżki,
    mąka do sosu 1 duża łyżka,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ryba

Ryba w sosie koperkowym ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Koperek zielony po opłukaniu drobno siekamy.
    Rybę myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na mniejsze porcje.
    Każdą porcję skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem , solą i delikatnie przyprawą do ryb.
    Panierujemy w mące z dodatkiem bułki tartej.
    Smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła na złoty kolor z każdej strony.
    Po usmażeniu rybkę przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
    Tłuszcz z pieczenia przelewamy do rondla dodajemy mąkę i przygotowujemy lekką zasmażkę.
    Do zasmażki cały czas mieszając dolewamy bulion warzywny, dodajemy śmietanę mieszamy aż sos stanie się gęsty.
    Na koniec dodajemy posiekany koperek.
    W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą.
    Tak przygotowanym sosem polewamy upieczoną rybkę.

    Podajemy z ulubioną sałatką lub ziemniaczkami.

Porady

Usmażoną rybkę możemy włożyć do sosu i chwilę pogotować, ja tylko polewam sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować