sos serowo koperkowy dobrze smakuje z rybą, ale nie tylko można go podać z makaronem, brokułami, kalafiorem.....
40 min
Składniki:
filety z dowolnej ryby (u mnie tilapia) 3-4 szt.
olej rzepakowy do smażenia ryby
sól, pieprz ziołowy, biały pieprz mielony, ostra papryka w proszku
mąka kukurydziana do obtoczenia ryby
sok z 1 cytryny
Sos : mąką kukurydziana (lub pszenna) 1-2 łyżeczek
masło 1 duża łyżka
jogurt naturalny ok. 200 ml.
starty żółty ser ok. 10 dag
woda do podlewania sosu
świeży koperek 1 wiązka
Ryba w sosie serowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety (jeśli są mrożone) rozmrozić, umyć i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika, każdy filet skropić sokiem z cytryny
2.wymieszać wszystkie przyprawy
3.każdy filet natrzeć mieszanka przypraw i odstawić najlepiej do lodówki na ok. 1/2 godziny
4.rozgrzać olej na patelni i usmażyć filety z obu stron na złoty kolor
5.do rondelka lub patelni włożyć masło, rozgrzać, wsypać mąkę i ciągle mieszając podsmażyć ją, w razie potrzeby podlewać woda,(uważać by nam się nie przypaliła), następnie wlać jogurt, wsypać ser, doprawić do smaku, na końcu wsypać posiekany koperek
6.usmażone filety rybne wyłożyć na talerz polać sosem i podawać np. z ziemniakami i ulubiona sałatka lub surówką
Komentarze