Ryba w sosie serowo-koperkowym

4.5 (192 ocen)

  • 40 min

sos serowo koperkowy dobrze smakuje z rybą, ale nie tylko można go podać z makaronem, brokułami, kalafiorem.....

  • 40 min

Składniki:


  • filety z dowolnej ryby (u mnie tilapia) 3-4 szt.
    olej rzepakowy do smażenia ryby
    sól, pieprz ziołowy, biały pieprz mielony, ostra papryka w proszku
    mąka kukurydziana do obtoczenia ryby
    sok z 1 cytryny
    Sos : mąką kukurydziana (lub pszenna) 1-2 łyżeczek
    masło 1 duża łyżka
    jogurt naturalny ok. 200 ml.
    starty żółty ser ok. 10 dag
    woda do podlewania sosu
    świeży koperek 1 wiązka
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy Ser

Ryba w sosie serowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-19kjgb8 1. Filety (jeśli są mrożone) rozmrozić, umyć i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika, każdy filet skropić sokiem z cytryny
  • image-0r5oirn 2. wymieszać wszystkie przyprawy
  • image-132llo2 3. każdy filet natrzeć mieszanka przypraw i odstawić najlepiej do lodówki na ok. 1/2 godziny
  • 4. rozgrzać olej na patelni i usmażyć filety z obu stron na złoty kolor
  • image-0vkwi6x 5. do rondelka lub patelni włożyć masło, rozgrzać, wsypać mąkę i ciągle mieszając podsmażyć ją, w razie potrzeby podlewać woda,(uważać by nam się nie przypaliła), następnie wlać jogurt, wsypać ser, doprawić do smaku, na końcu wsypać posiekany koperek
  • image-1tc7a28 6. usmażone filety rybne wyłożyć na talerz polać sosem i podawać np. z ziemniakami i ulubiona sałatka lub surówką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Ryby Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować