Pachnące imbirem chrupiące ciasto o nieregularnych brzegach, ze świeżymi jabłkami i aromatycznym cynamonem to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem naszych polskich jabłek.
Rustykalna tarta z jabłkiem, imbirem i nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w plasterki, posypać cukrem, startym imbirem i cynamonem.
2.Ciasto
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką
i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35-40cm.
3.Środek ciasta wyłożyć plasterkami jabłka pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu.
4.Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i cynamonem.
5.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45minut.
Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze