Kotlety ruskie, kotlety ziemniaczano - serowe

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomysł na szybkie i tanie danie obiadowe. Zdecydowanie łatwiejsze i szybsze do przygotowania niż pierogi. Idealne danie na bezmięsny obiad.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 1 kg ziemniaków
    400 g twarogu półtłustego
    2 jajka
    2 duże cebule
    Sól
    Pieprz czarny
    sos sojowy/maggi - opcjonalnie
    oraz
    Bułka tarta do panierowania
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Ser

Kotlety ruskie, kotlety ziemniaczano - serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować z solą. Odcedzić . Przecisnąć przez praskę lub utłuc dokładnie tłuczkiem. Odstawić do wystudzenia .
    Następnie dodać ser oraz jajka. Masę dokładnie wymieszać.
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanym oleju. Wystudzić i dodać do masy. Doprawić solą i spora ilością świeżo mielonego pieprzu oraz ewentualnie sosem sojowym. Całość dokładnie wymieszać.
  • 2. Z powstałej masy uformować w dłoniach kotlecik i obtaczać w bułce tartej.
    Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złoto-brązowy kolor. Usmażone kotleciki odkładać na ręcznik papierowy.
    Kotleciki ruskie można podawać z surówką bądź sosem pieczarkowym/pieczeniowym. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować