Pomysł na szybkie i tanie danie obiadowe. Zdecydowanie łatwiejsze i szybsze do przygotowania niż pierogi. Idealne danie na bezmięsny obiad.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ok 1 kg ziemniaków
400 g twarogu półtłustego
2 jajka
2 duże cebule
Sól
Pieprz czarny
sos sojowy/maggi - opcjonalnie
oraz
Bułka tarta do panierowania
Olej do smażenia
Kotlety ruskie, kotlety ziemniaczano - serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć, ugotować z solą. Odcedzić . Przecisnąć przez praskę lub utłuc dokładnie tłuczkiem. Odstawić do wystudzenia .
Następnie dodać ser oraz jajka. Masę dokładnie wymieszać.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanym oleju. Wystudzić i dodać do masy. Doprawić solą i spora ilością świeżo mielonego pieprzu oraz ewentualnie sosem sojowym. Całość dokładnie wymieszać.
2.Z powstałej masy uformować w dłoniach kotlecik i obtaczać w bułce tartej.
Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złoto-brązowy kolor. Usmażone kotleciki odkładać na ręcznik papierowy.
Kotleciki ruskie można podawać z surówką bądź sosem pieczarkowym/pieczeniowym. Smacznego :)
Komentarze