Rumsztyk z cebulką, smakowity aromatyczny kotlet z mięsa siekanego lub grubo mielonego. Bez dodatku jajka i bułki tartej jak tradycyjny mielony, za to z dodatkiem podsmażonej cebulki.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
600 g mięsa wieprzowego z łopatki
kilka łyżek goracej wody
3 duże cebule
smalec
sól, pieprz
Rumsztyk z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ięso posiekać lub zmielić w maszynce na dużych oczkach. Doprawić solą i pieprzem, dodać gorącą wodę. Dłonie zwilżyć olejem i formować owalne kotlecki, następnie każdego spłaszczyć
układać na rozgrzanej patelni i smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Zdjąć kotlety z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w półkrążki cebulę
do gotowej cebuli dołożyć kotleciki, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i podsmażyć kilka mint, by smaki się połączyły
podawać z ulubioną surówką i tłuczonymi ziemniaczkami
Komentarze