Rożki drożdżowe z marmoladą

4.5 (183 ocen)

To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogaliki znikają w mig ;)

Składniki:

  • 1 kg mąki
    10dag droższy
    0,5 l mleka
    2 jajka
    4 łyżki cukru
    0,5 kostki margaryny
    0,5 szkl oleju
    Szczypta soli
    Marmolada
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Marmolady

Rożki drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn – drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać trochę letniego mleka, łyżkę mąki.
  • 2. Wymieszać i dostawić do wyrośnięcia.
  • 3. Margarynę roztopić. Mąkę przesiać, dodać podgrzane (letnie) mleko, rozczyn, jajka, szczyptę soli i tłuszcz. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  • 4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładać partiami na podsypaną mąką stolnice. Rozwałkować na prostokąt i wycinać pasy, a z nich trójkąty. Na środek trójkąta nałożyć nadzienie. Zwijać i nadać kształt rożka.
  • 5. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce w odstępach, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
    Piec około 35 min w 160-180stopniach.
    Po upieczeniu rożki posypać cukrem pudrem.

Porady

Rożki można ozdobić lukrem bądź czekoladą. Marmoladę można zastąpić owocami, np. śliwkami lub czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować