Zupa idealnie nadaje się na rozgrzanie organizmu. Kiedy przemarzniemy lub zacznie łapać nas przeziębienie wtedy sięgamy po ten przepis.
40 min
Składniki:
200 g ulubionego makaronu (u nas świderki)
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
2 duże białe części pora
3 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka masła klarowanego
1,2 l bulionu warzywnego
sól, pieprz
Rozgrzewająca zupa z porem i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy.
Warzywa obieramy i myjemy.
Marchew kroimy w półplasterki.
Seler i pietruszkę kroimy w kostkę.
Imbir kroimy w słupki.
Por kroimy w piórka.
W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i podsmażamy przez kilka minut. Następnie zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze