Rozgrzewająca zupa pomidorowo-paprykowa

4.5 (146 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca, sycąca, pikantna i wyrazista zupa krem z pomidorów z dodatkiem pasty paprykowej. Bardzo smaczna, apetyczna, jej intensywny kolor pobudza apetyt.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZUPA KREM::
    - pomidory: 600 gramów
    - pasta ajwar (pasta z papryki i bakłażanów): 6 łyżek
    - bulion (drobiowy lub wołowy): 600 mililitrów
    - cebula czerwona: 80 gramów
    - oliwa: 6 łyżek
    - śmietana (18 %): 120 gramów
    - pieprz cayenne (pieprz kajeński): 0.5 łyżeczki
    - oregano (suszone): 1 łyżka
    - tymianek (suszony): 0.5 łyżeczki
    - sól: 2 szczypty
    - cukier: 1 łyżka
    - ziele angielskie (mielone): 0.5 łyżeczki
    - parmezan: 50 gramów
    - natka pietruszki (posiekana): 4 łyżki
    - olej: 2 łyżki
    DODATKI::
    - makaron spaghetti (ugotowany,pokrojony): 200 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Pasty

Rozgrzewająca zupa pomidorowo-paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, posiekać,dusić na rozgrzanym oleju,aż zmięknie. Zmiksować na gładki mus.
  • 2. W garnku zagotować bulion, dodać pomidory, pastę ajvar, cebulę,oliwę,przyprawy,wymieszać,zmniejszyć ogień,gotować 20 minut pod przykryciem. Do zupy dodać śmietanę,natkę pietruszki, zmiksować. Przelać do garnka,gotować na średnim ogniu 4-5 minut.
  • 3. Zupę podawać z makaronem,najlepiej z kleksem śmietany, posypać tartym parmezanem,natką pietruszki, polać delikatnie oliwą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidory w puszce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować