Zupa pomidorowo-paprykowa

4.5 (162 ocen)

  • Dla 8 osób

Pożywna, lekko pikantna zupa pomidorowo-paprykowa z dodatkiem ajvaru.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
    2 czerwone papryki
    5 dojrzałych pomidorów
    ½ szklanki zielonego groszku
    1 szklanka kukurydzy
    1 średnia cebula
    5 łyżek ajvaru pikantnego KonexFoods
    2-3 ząbki czosnku
    2 l wody
    3 łyżki oliwy z oliwek
    Bazylia lub natka pietruszki do posypania
    Przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano, ½ łyżeczki rozmarynu, ½ łyżeczki tymianku
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ajvar

Zupa pomidorowo-paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa pomidorowo-paprykowa z ajvarem 1. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i pokrojony w plasterki czosnek i smażyć 1-2 minuty często mieszając. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, chwilę podsmażać, zalać wodą i zagotować. Do garnka wrzucić sparzone, obrane i pokrojone pomidory. Po 15 minutach gotowania dodać zielony groszek, kukurydzę, pokrojoną paprykę i ajvar. Gotować jeszcze ok. 5 minut, a na koniec dodać roztarte w dłoniach zioła. Podawać posypane bazylią lub natką pietruszki z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Kukurydza Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować