Różana tarta

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Pracochłonna, ale też bardzo efektowna tarta:)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:

    200 g mąki pszennej

    100 g masła

    2 żółtka

    2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12%

    70 g cukru pudru



    Składniki na krem:

    500 ml mleka

    3 żółtka

    olejek waniliowy

    6 łyżek cukru

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    2 łyżki mąki pszennej


    Dodatkowo:

    jabłka najlepiej z czerwoną skórką – ok. 5 szt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Różana tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej na miskę mąki wrzucamy pokrojone w kostkę masło, cukier puder, żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy na ok. 45 min do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy pogniecionym papierem do pieczenia i wsypujemy groch lub fasolę. Podpiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach, wyjmujemy nasze obciążniki i papier i podpiekamy jeszcze ok. 5-10 minut.
  • 2. 1,5 szkl mleka wlewamy do garnka i gotujemy. W miseczce łączymy cukier z mąkami, olejkiem waniliowym , dodajemy żółtka, na koniec dolewamy pół szklankimleka i mieszamy. Do gotującego się mleka wlewamy zawartość miseczki i mieszamy do zgęstnienia kremu. Wylewamy na podpieczone ciasto.
  • 3. Jabłka obieramy za pomocą obieraczki do warzyw ze skórką. Formujemy różyczki wciskając w krem. Na czas pieczenia tartę możemy przykryć folią aluminiową. Piec 35-40 min w 180 stopniach. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.

    Jeśli chcemy uzyskać efektowny połysk to w blenderze miksujemy 3 łyżki konfitury morelowej, 2 łyżki wody oraz łyżeczkę soku z cytryny, podgrzewamy na ogniu i nakładamy na róże z jabłek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować