Nalewka różana

4.5 (174 ocen)

  • 60 min

Kochani róża właśnie zaczyna kwitnąć więc to dobry czas aby ją upolować na domową nalewkę. Wychodzi mocna i słodka, zanim przechylicie kieliszek w nosie zakręci Wam cudowny różany aromat. Kolor przypomina trochę róże herbaciane, ale niech Was to nie zmyli, moja nalewka ma już odstany rok i pięknie s

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 3,5 litra nalewki:

    - 30 do 35 dag płatków różanych, objętościowo jest tego całkiem sporo ok 3-4 litrów
    - 1/2 litra miodu, wspaniale komponuje się z miodem lawendowym i wrzosowym
    - 1 litr cukru
    - 1 1/2 litra wody
    - 1 litr spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka różana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Różane płatki rozcieramy w makutrze z cukrem tak długo aż puszczą sok. Dokładamy miód i razem dalej ucieramy.

    2. Wodę łączymy z alkoholem.

    3. Do dużego słoja przekładamy masę różaną z miodem, zalewamy roztworem wody i alkoholu, mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Słój zakręcamy, odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni do macerowania. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez gazę i zlewamy do butelek. Nalewka powinna odstać kilka miesięcy zanim się do niej dobierzemy!.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Nalewka Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować