Rosół wegetariański

4.95 (183 ocen)

  • 15 min

Sposób na zrobienie przepysznego rosołu bez dodawania mięsa.

  • 15 min

Składniki:

  • 3 duże marchewki
    2 duże pietruszki
    pół średniego selera
    pół średniego pora
    1 średnia cebula
    ok 3 litry wody
    10 łyżek oleju

    do przyprawiania:
    pieprz w kulkach
    2 liście laurowe
    mielony lubczyk
    4 kulki ziela angielskiego
    mielona słodka papryka
    sos sojowy ciemny sól
Wystaw ocenę:

4.95 (183 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosół wegetariański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa obieramy. Połowę składników( np. 1,5 marchewki, 1 pietruszkę itd) wrzucamy do wody i gotujemy.
  • 2. Resztę warzyw ścieramy na tarce, cebulę i por kroimy w małe paski lub kostkę. Starte i pokrojone warzywa wrzucamy do rondelka dodajemy 10 łyżek oleju i smażymy ok 15 min, co jakiś czas mieszając .
  • 3. W tym czasie do gotujących się warzyw dodajemy pieprz ok 5 kulek, liście laurowe, szczyptę lubczyku i papryki, ziele angielskie. Dodajemy usmażone warzywa, doprawiamy ok 5-6 łyżkami sosu sojowego i gotujemy wszystko razem ok 10 min.
    Danie podajemy z makaronem.

Porady

Można oczywiście doprawiać rosół według swojego uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować