Rosół wegetariański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa obieramy. Połowę składników( np. 1,5 marchewki, 1 pietruszkę itd) wrzucamy do wody i gotujemy.
2.Resztę warzyw ścieramy na tarce, cebulę i por kroimy w małe paski lub kostkę. Starte i pokrojone warzywa wrzucamy do rondelka dodajemy 10 łyżek oleju i smażymy ok 15 min, co jakiś czas mieszając .
3.W tym czasie do gotujących się warzyw dodajemy pieprz ok 5 kulek, liście laurowe, szczyptę lubczyku i papryki, ziele angielskie. Dodajemy usmażone warzywa, doprawiamy ok 5-6 łyżkami sosu sojowego i gotujemy wszystko razem ok 10 min.
Danie podajemy z makaronem.
Porady
Można oczywiście doprawiać rosół według swojego uznania.
Komentarze