barszcz wegetariański

4.5 (177 ocen)

  • 60 min

Tradycyjny smak bez grama tłuszczu idealny nawet dla tych co restrykcyjnie liczą każdą kalorię. Czysty smak warzyw.

  • 60 min

Składniki:

  • 8 buraków ugotowanych na parze
    1 jabłko
    1 cebula
    1 duży seler
    2 pietruszki
    4 marchewki
    3 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    sól morska
    pieprz ziołowy
    majeranek
    2 litry wody
    sok z połowy limonki
    4 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz wegetariański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę drobno kroimy, dodajemy ziela i liście, następnie gotujemy ok 30-40 min. Po tym czasie wyłączamy i przecedzamy bulion. Obieramy jabłko i buraki, ścieramy na tarce. Do bulionu dodajemy zgniecione 4 ząbki czosnku, starte buraki i jabłko, dodajemy sok z limonki i resztę przypraw. Podgrzewamy, ale nie gotujemy. Zostawiamy żeby naciągnęło smakiem. Po ok. 1-2 godzinach odcedzamy i mamy pyszny klarowny barszcz czerwony.

Porady

Jeżeli ktoś lubi bardziej wyrazisty smak można dodać trochę wywaru z suszonych grzybów lub odrobinę pasty miso, wtedy barszcz nabierze oryginalnego smaku. Ugotowaną włoszczyznę możemy wykorzystać i zrobić z niej tradycyjną sałatkę warzywną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować