Rolady z pstrąga w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- pstrągi oczyścić wyfiletować i ściągnąć skórę( głowę skórę i szkielety zachować do wywaru )
- mięso z ryby zmielić przez maszynkę dodać jajko wsypać bułkę tartą tyle by masa nie była za rzadka dodać natkę pietruszki ja dałam mrożoną 1 łyżkę przyprawić przprawami
- wyrobić masę na blat kuchenny rozłożyć folię spożywczą poamarować olejem i wyłożyć w kszałcie prostokątu masę z ryby
2.- do garnka włożyć ważywa zalać wodą dodaćprzyprawy gotować do miękkości na wolnym ogniu gdy warzywa są miękkie dodać głowę skóry i szkielety od ryb chwilę pogotować wyjąć warzywa
- wywar odcedzić przez drobne sito
3.- marchewkę zetrzeć na drobnej tarce wyłożyć na masę rybną
- zrobić kilka rządków z groszku i zawinąć za pomocą folji roladę owinąć jeszcze jedną warstwą foli i gazę związać końce zagotować wodę roladę włożyć do wody gotować 25 minut wystudzić pokroić w plastry
- na półmisku rozłożyć groszek ułożyć plastry rolady pokrojć jajka
4.- odcedzony wywar 2 l zagotować dodać 4 łyżki żelantyny mieszać do całkowitego rozpuszczenia dodać sok z połowy cytryny i cukier doprawić do smaku zalać plastry na pułmisku zostawić do stężenia
Komentarze