Rolady drobiowe ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Propozycja na szybki zdrowy obiad. Roladki drobiowe ze szpinakiem w sosie a jakże... szpinakowym. Do tego kasza pęczak i surówka... pyszny obiadek gotowy i to bez zbędnej pracy. Idealny w tygodniu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 500 g filetu z indyka (na 4 rolady)
    450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
    200 ml śmietany 18%
    4-6 ząbków czosnku
    sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
    olej lub masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolady drobiowe ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolady drobiowe ze szpinakiem 1. Filet pokroić na 4 plastry, które należy rozbić. Każdy oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić szpinak i smażyć aż się rozmrozi. Następnie dodać przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Całość chwilę smażyć. Następnie odłożyć farsz do rolad (4 duże łyżki) i wystudzić. Resztę zostawić na patelni.

    Farsz szpinakowy nakładać na mięso, zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami lub związać bawełnianą nitką. Na osobnej patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Następnie podlać trochę wodą, przykryć patelnię pokrywą i dusić kilkanaście minut do miękkości.

    Rolady przełożyć na talerz.

    Na patelnię przełożyć pozostały szpinak i wymieszać, chwilę smażyć, wlać śmietanę, można jeszcze doprawić solą i pieprzem. Dalej smażyć kilka minut, po czym przełożyć do garnuszka i zblendować. Można też nie blendować.

    Roladki można podać z ziemniakami, ryżem, kluskami, kopytkami lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować