Delikatne, soczyste roladki, bardzo proste w wykonaniu. Świetnie pasują do nich grillowane warzywa. Można je również zaserwować tradycyjnie z gotowanymi ziemniakami i surówką.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg schabu
250-300 g szynki serrano
4-5 łyżek pasty pomidorowej
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju do smażenia
4 Gałązki rozmarynu
Roladki z serrano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy delikatnie, uważając żeby nie podziurawić, można przez folię spożywczą.
2.Pastę pomidorową mieszamy z papryką w proszku, solą, przyprawami.
3.Na desce kładziemy plaster szynki, na niego plaster schabu, smarujemy pastą i zwijamy ciasno w roladkę. Końcówkę mocujemy wykałaczką.
4.Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy krótko roladki z każdej strony. Przekładamy do formy żaroodpornej, dodajemy rozmaryn, przykrywamy i podpiekamy przez 15 minut w 180 st. C.
5.Papryki myjemy i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy w dużą kostkę. Cukinię w plastry. Warzywa polewamy oliwą i delikatnie mieszamy. Patelnię grillową porządnie rozgrzewamy i kładziemy warzywa, grillujemy z każdej strony po kilka minut. Warzywa powinny pozostać lekko chrupkie. Warzywa doprawiamy solą i ziołami.
6.Roladki podajemy z grillowanymi warzywami i przypieczoną ciabattą.
Komentarze