Roladki serowo-pieczarkowo-cebulowe z colesławem i młodą kapustą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciekawy i smaczny pomysł na niedzielny obiad oraz wykorzystanie młodej kapusty białej na dwa różne sposoby.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Roladki:
    4 plastry schabu bez kości
    20 dag pieczarek
    15 dag sera żółtego
    1 mała cebula
    masło
    mąka
    pieprz i sól, przyprawa uniwersalna
    1 jajko
    bułka tarta
    olej do smażenia

    Surówki (łącznie) podstawowy składnik:
    1 średnia główka młodej kapusty białej

    Colesław:
    4 szklanki startej kapusty
    1 średnia marchewka
    1 mała cebula
    Sos:
    1/6 szklanki cukru pudru
    1/3 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    2 łyżki soku z cytryny
    1/2 łyżki octu
    1/4 szklanki majonezu
    1 łyżka mleka

    Młoda kapusta z koperkiem:
    pozostała część kapusty cienko zszatkowana
    masło
    garść posiekanego koperku
    1-2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka mąki
    2 łyżki wody
    majeranek, sól i pieprz




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki serowo-pieczarkowo-cebulowe z colesławem i młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • colesław 1. Colesław: kapustę szatkujemy na tarce o dużych oczkach, tak samo marchewkę, cebulę kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy składniki na sos. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki aby się przegryzły.
  • 2. Młoda kapusta z koperkiem: pozostała kapustę cienko szatkujemy. W garnku roztapiamy 2-3 łyżki masła i wkładamy kapustę, przyprawiamy majerankiem i odrobiną soli, dusimy pod przykryciem 30-40 minut, ewentualnie dokładając masła. Pod koniec duszenia dodajemy koperek. Jak kapusta będzie miękka zdjąć z ognia troszkę przestudzić. W miseczce mieszamy mąkę z wodą i powoli wlewamy do kapusty, mieszamy i ponownie zagotowujemy, powoli dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, zagotowujemy.
  • zwinięte roladki 3. Roladki: cebulę kroimy w drobną kostkę na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła i szklimy cebulę. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę dodajemy do cebuli i dusimy około 10 minut, aż woda odparuje, studzimy. Plastry schabu cienko rozbijamy, uważając, aby się nie rozwaliły (najlepiej przez folię). Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do pieczarek i cebuli, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozbite plastry schabu nakładamy farsz i zwijamy w roladki (ewentualnie spinamy wykałaczkami) panierujemy w mące, jajku (doprawionym solą, pieprzem i przyprawa uniwersalna) i bułce tartej, smażymy na oleju. Podajemy z frytkami/ziemniakami i surówkami. Gotowe!

Porady

Kapustę oraz marchewkę do Colesława można zszatkować przy użyciu robota kuchennego, wtedy marchewkę kroimy w prążki o długości 1 cm i wrzucamy na przemian z kapustą pokrojoną w drobne kawałki. Do tej surówki możemy również użyć kapusty późnej. Pieczarki do roladek można również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta Pieczarki Ser żółty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować