Roladki z pstrąga z krewetkami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrągi oczyścić, umyć i wyfiletować. Skropić sokiem z cytryny, osolić i posypać pieprzem. Odstawić w zimne miejsce na 2 godziny.
Warzywa oczyścić, umyć. Ugotować wywar z ości, głów pstrąga oraz warzyw z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Przecedzić i osolić do smaku. Odlać 1,5 szklanki wywaru do żelatyny.
Szpinak rozmrozić. Na patelni rozgrzać masło , dodać zmiażdżone główki czosnku ,przesmażyć. Dodać szpinak i chwilę podusić. Odstawić i ostudzić.
Krewetki przelać gorącą wodą.
Filety z pstrąga rozłożyć na desce , na każdy filet położyć warstwę szpinaku, na to porcje krewetek. Zwinąć delikatnie i owinąć folia aluminiową / tak jak cukierek/.
Do garnka z wrzącym wywarem z ryby włożyć porcje pstrąga w folii i gotować powoli 0,5 godziny. Wyjąć z wywaru i ostudzić. Pokroić na 2 cm plastry ,ułożyć na półmisku.
Żelatynę rozmoczyć w 3 łyżkach zimnej wody , następnie dodać do gorącego wywaru/1, szklanki/ ,podgrzać do rozpuszczenia żelatyny. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem i cukrem .
Komentarze