Laksa z krewetkami i szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dziś postawiłam na krewetki, bo choć są małe, dają nieograniczone pole do kulinarnych popisów. Zupa jest wspaniała, rozgrzewająca i aż kipi od tajskich aromatów!

Składniki:


  • 250 g krewetek *
    550 ml bulionu**
    250 ml mleka kokosowego
    80 g liści szpinaku
    1 papryka czerwona
    1 mała papryczka chili
    2 cebule dymki
    2 ząbki czosnku
    5 cm imbiru
    1 łyżka czerwonej pasty curry
    3 liście kafiru **
    2 łyżki sosu rybnego
    1 łyżka pasty tamaryndowej
    1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
    2-3 łyżki oliwy

    Dodatkowo

    200 g makaronu ryżowego nitki
    1 łyżka czarnego sezamu
    4 plasterki limonki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Laksa z krewetkami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Z czerwonej papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, chili,imbir, liście kafiru i pastę curry. Chwilę podsmażamy, mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, sos rybny, cukier i pastę tamaryndową. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut.
    Dodajemy krewetki, mieszamy, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy tak przez 3 minuty. Krewetki w tym czasie dojdą. Na sam koniec dodajemy liście szpinaku i mieszamy. Zupę podajemy z makaronem ryżowym przygotowanym według instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem dekorujemy plasterkiem limonki i posypujemy czarnym sezamem.

Porady

* bez ogonków, oczyszczone i rozmrożone ** można użyć bulionu drobiowego lub warzywnego *** można zastąpić otartą skórką z 1/2 limonki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować