3 duże pojedyncze piersi z kurczaka
2-3 ogórki kiszone (zależy od wielkości)
ser żółty gouda - 6 łyżek tartego lub 6 plasterków
6 plasterków polędwicy sopockiej
6 łyżeczek musztardy stołowej
6 paseczków żółtej papryki (może być mrożona)
10 dag pora (może być mrożony)
1 cebula
estragon
cząber
przyprawa do kurczaka
cury
sól, pierz do posypania
olej do smażenia
ok. 10 dag mąki do obtoczenia roladek
Do sosu:
kostka bulionu z kury
500 ml gorącej wody
2 łyżki śmietany 18 % do zagęszczenia sosu
2 łyżki mąki wrocławskiej
2 szczypty ostrej papryki
Roladki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą na grubość ok. 1 cm.
2.Przyprawić pieprzem, solą estragonem, cząbrem, cury (nie za dużo, ma intensywny zapach i smak) i przyprawą do kurczaka. Posmarować musztardą - 1 łyżeczka na jedną porcję.
3.Na każdą pierś dać po plasterku polędwicy i sera (chyba, że tarty to po łyżce)
4.Posypać pokrojoną w plasterki cebulą i porem (daję szersze ok. 2 cm). Na jednym końcu roladki dać po paseczku ogórka i papryki. Można też dać po całości.
5.Zwinąć i spiąć wykałaczkami
6.Następnie obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju ze wszystkich stron, tak aby były lekko rumiane.
7.Po obsmażeniu wyjąć wykałaczki (nie będą już potrzebne) i przełożyć roladki do naczynia żaroodpornego. Zalać bulionem i wstawić do zimnego piekarnika, gdy piekarnik osiągnie temp. 180 stopni gotować jeszcze 20 min, pod koniec zagęścić śmietaną zmieszaną z 2 łyżkami mąki wrocławskiej i pół szklanki bulionu. Gotować jeszcze 5 min. Najlepiej smakują z mizerią ze świeżych ogórków.
Porady
Z tej ilości mięsa wychodzi 6 porcji - każdą pierś przekrawam na pół.
Komentarze