Tort orzechowy

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

z masą kawową

  • 5 godz.

Składniki:

  • Ciasto:

    14 jajek
    35 dag cukru kryształu
    20 dag mąki krupczatki
    2 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia
    35 dag mielonych orzechów włoskich
    2 kopiaste łyżki kakao
    1 łyżka kawy mielonej

    3/4 mocnej herbaty do nasączenia biszkoptów

    Masa;

    4 jajka
    1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
    1 łyżka kopiasta kawy mielonej
    1 łyżka płaska kawy rozpuszczalnej
    3 łyżki wrzącej wody
    4 kostki masła (80 dag)


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Torty Desery Kawy Placki

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić białka na sztywno
  • 2. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać.
  • 3. Dodawać po żółtku cały czas ubijając.
  • 4. Mąkę wymieszać z kakao, orzechami, proszkiem, kawą i dodawać po łyżce do ubitych jaj delikatnie mieszając.
  • 5. Wylać na formę długą spód: 35,5 cm, szeroką na 20 cm i wysoką na 7 cm.
  • 6. Piec 45 min na 190 stopni.
  • 7. Jajka do masy ubijać całe z cukrem nad parą wodną przez ok. 10 - 15 min
  • 8. Kawę mieloną zalać 2 łyżkami wrzątku, zaparzyć następnie przecedzić.
  • 9. Kawę rozpuszczalną zalać łyżką gorącej wody.
  • 10. Kawy wlać do ubitych jaj. Wystudzić.
  • 11. Masło utrzeć na biały puch, dodawać stopniowo masę jajeczną z kawą.
  • 12. Biszkopt przekroić na 3 blaty, przełożyć masą, przyozdobić.

Porady

Biszkopt upiec dzień wcześniej. Masa jajeczna jest gotowa gdy zacznie opadać i osadzać się na bokach naczynia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Mąka krupczatka Masa kawowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (145 ocen)

wyśmienity

To może cię zainteresować