Roladki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko, wodę i maślankę wlewamy do wysokiego naczynia. Wbijamy jajka. Wsypujemy mąkę, doprawiamy solą. Miksujemy na gładką masę. Ciasto
rozsmarowujemy na blasze wyłożonej natłuszczonym pergaminem i pieczemy 12 minut w temperaturze 200 °C.
2.Przygotowujemy farsz. Cebule siekamy, boczek kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Mieszamy z drobno pokrojoną kapustą. Doprawiamy. Odstawiamy
na 10 minut.
3.Ciasto wyjmujemy z piekarnika, smarujemy roztopionym masłem i rozsmarowujemy przestudzony farsz. Zwijamy w ro ladę, którą kroimy na 8 plastrów.
4.Okrągłą formę żaroodporną smarujemy tłuszczem i układamy plastry rolady jeden przy drugim. Podlewamy bulionem i przykrywamy folią aluminiową.
Pieczemy 20 minut w 175 °C. Zdejmujemy folię i zapiekamy 15 minut. Dekorujemy natką.
Komentarze