Roladki szynkowe z chrzanową śmietanką

4.5 (167 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Roladki z szynki to smaczna i efektowna przekąska, która świetnie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach. Proponuję wypełnić je wytrawną bitą śmietaną o subtelnym smaku i aromacie chrzanu i ozdobić kolorowymi dodatkami, które nie tylko ładnie się prezentują, ale także świetnie komponują smakowo z roladkami.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 10 plasterków szynki
    200 ml śmietany 30%
    1-1,5 łyżki chrzanu (w zależności od ostrości)
    Szczypta soli
    2 łyżeczki żelatyny
    ¼ szklanki wody
    10 łodyg szczypiorku
    10 ziarenek kukurydzy konserwowej
    10 pasków papryki konserwowej
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Rolada Roladki Przystawki

Roladki szynkowe z chrzanową śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, pozostawić do spęcznienia, a następnie rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Każdy plasterek szynki zwinąć w rulonik i na środku związać szczypiorkiem. Śmietanę ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodając wystudzoną żelatynę. Delikatnie wymieszać śmietankę z chrzanem i napełnić masą szprycę lub rękaw cukierniczy. Ostrożnie nadziewać śmietanką ruloniki z szynki. Wstawić roladki do lodówki na ok. godzinę, aby śmietanka stężała. Przed podaniem wsunąć pod szczypiorek po kawałku papryki konserwowej i ziarenko kukurydzy.

Porady

Najlepiej użyć szynki o prostokątnych lub kwadratowych plastrach – ułatwi to zwijanie ruloników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować