Roladki drożdżowe z kakao i wiśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Roladki drożdżowe z dodatkiem kakao i wiśni. Efekt znakomity, ciasto pierwszego dnia jest trochę ciężkie ale dzięki temu nie traci nic ze świeżości nawet na trzeci dzień, a nawet jest lepsze niż pierwszego dnia.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 szklanki mleka
    20 g świeżych drożdży
    70 g cukru
    50 g masła
    1 jajko
    szczypta soli
    250 g mąki

    Nadzienie:
    2 łyżki roztopionego masła
    2 łyżki kakao
    2 łyżki cukru
    mały słoik wiśni lub świeże wiśnie (wtedy można dać więcej cukru)

    Polewa:
    2 łyżki masła
    2 łyżki brązowego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Roladki drożdżowe z kakao i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do ciepłego mleka (nie gorącego) wkruszyć drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać mleko, cukier, jajka, sól i mąkę, krótko wyrobić. Masło rozpuścić, stopniowo dodawać do ciasta, cały czas je wyrabiając. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 36x25 cm.
  • 2. Świeże wiśnie wydrylować, odsączyć z soku. Jeśli bierzemy ze słoika również należy odsączyć z nadmiaru soku. Rozwałkowany prostokąt ciasta posmarować roztopionym masłem, posypać kakao i cukrem, rozłożyć równomiernie wiśnie. Zawinąć w roladę. Pokroić na kawałki o długości o. 5 cm. Ułożyć pionowo w tortownicy o średnicy 25 cm (może być większa). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  • 3. Wyrośnięte ciasto polać roztopionym masłem, posypać cukrem. Piec ok. 50 minut w 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować