Roladki drożdżowe z dodatkiem kakao i wiśni. Efekt znakomity, ciasto pierwszego dnia jest trochę ciężkie ale dzięki temu nie traci nic ze świeżości nawet na trzeci dzień, a nawet jest lepsze niż pierwszego dnia.
1 godz. 40 min
Składniki:
Ciasto:
1/2 szklanki mleka
20 g świeżych drożdży
70 g cukru
50 g masła
1 jajko
szczypta soli
250 g mąki
Nadzienie:
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
mały słoik wiśni lub świeże wiśnie (wtedy można dać więcej cukru)
Roladki drożdżowe z kakao i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do ciepłego mleka (nie gorącego) wkruszyć drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać mleko, cukier, jajka, sól i mąkę, krótko wyrobić. Masło rozpuścić, stopniowo dodawać do ciasta, cały czas je wyrabiając. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 36x25 cm.
2.Świeże wiśnie wydrylować, odsączyć z soku. Jeśli bierzemy ze słoika również należy odsączyć z nadmiaru soku. Rozwałkowany prostokąt ciasta posmarować roztopionym masłem, posypać kakao i cukrem, rozłożyć równomiernie wiśnie. Zawinąć w roladę. Pokroić na kawałki o długości o. 5 cm. Ułożyć pionowo w tortownicy o średnicy 25 cm (może być większa). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
3.Wyrośnięte ciasto polać roztopionym masłem, posypać cukrem. Piec ok. 50 minut w 180°C.
Komentarze