Ciasto drożdżowe z kakao i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, miód i trochę mleka rozrobić i poczekać aż wyrośnie. Później dać resztę mleka, cukier, masło ( roztopione ), całe jajka i mąkę- - wyrobić w malakserze na najniższych obrotach przez 15 minut. Następnie włożyć ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny do piekarnika przy włączonym tylko świetle.
2.Wszystkie składniki na masę rozpuścić w rondlu na ogniu, przestudzić
3.Wyłożyć ciasto na stolnicę, i ręcznie porozciągać na kształt placka. Następnie ciasto posmarować masą, posypać kakao i położyć wiśnie.
4.Zwinąć w roladę,
5.pokroić na kawałki i w blaszce ustawiać pionowo obok siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 1809 stopni przez ok 30 minut ( do suchego patyczka ).
Komentarze