Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomysł na roladki ze boczkiem, serem i marynowaną papryką. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, niewymagające specjalnego nakładu pracy, a urozmaici obiad.
1 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
4-8 cienkich platerów boczku
4 plasterki żółtego sera
Kilka kawałków papryki marynowanej
Sól, pieprz
Oliwa, olej
Mąka do panierowania
Bułka tarta do panierowania
1 jajko
Mleko
Pierś z kurczaka rolowana z boczkiem, serem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie przecinamy wzdłuż na cienkie plastry – otrzymamy 4 porcje, które lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na każdą część kładziemy po porcji boczku, sera i pociętej na słupki papryki marynowanej.
Mięso rolujemy.
Roladki panierujemy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku z 2 łyżkami mleka, a na koniec w bułce tartej. Następnie roladki podsmażamy na złoto ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Po czym przekładamy je do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
Gotowe roladki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 15-20minut.
Przygotowane roladki z kurczaka podawać z ziemniakami lub ryżem.
Komentarze