Babka z marcepanem - pawie oczko

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna, wilgotna babka z kolorowym oczkiem przypominającym pawie oczko. Można ją zrobić tylko z małymi oczkami białego marcepanu lub nawet zupełnie bez marcepanu. W każdej wersji będzie pyszna :) Bardzo polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • marcepanowe kule:
    100 g białego marcepanu
    50 g czerwonego marcepanu
    50 g niebieskiego marcepanu

    ciasto:
    3/4 szklanki cukru
    200 ml słodkiej śmietanki 12%
    200 g miękkiego masła
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    3 jajka
    220 g mąki pszennej

    Do polania:
    1/2 tabliczki białej czekolady
    dowolna posypka cukrowa


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka z marcepanem - pawie oczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. marcepanowe kule:
    Z niebieskiego marcepanu zrobić niewielkie kulki wielkości zielonego groszku. Obtoczyć białym marcepanem. Z kawałka czerwonego marcepanu uformować na dłoni cienki placuszek, obtoczyć biały marcepan. Tak uformować 4 kule.
    Tak samo zrobić 4 kule z czerwony środkiem i niebieską wierzchnią warstwą.
  • 2. ciasto:
    Do miski wsypać cukier, dodać śmietankę, miękkie masło, jajka, krótko zmiksować. Wsypać proszek do pieczenia i mąkę, ponownie zmiksować.
    3/4 ciasta wyłożyć do dużej formy na babkę. W równych odstępach ułożyć marcepanowe kule. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta, wyrównać.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 50 minut. Po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, ostudzić całkowicie.
  • 3. do polania:
    Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, polać babkę, posypać posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować