Rolada z serkiem mascarpone i jagodami.

4.5 (182 ocen)

  • 60 min

Bardzo lekka i bardzo pyszna rolada,idealna do popołudniowej kawki.Serek mascarpone i jagody kamczackie to bardzo pyszne połączenie.Owoce są lekko kwaśne,więc rolada jest nie za słodka,taka w sam raz.Zamiast jagód możemy użyć borówek.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki zimnej wody
    3 łyżki mąki tortowej
    szczypta soli
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    25 dag serka mascarpone
    cukier puder do smaku
    pół szklanki jagód kamczackich lub borówek ( u mnie jagody )

    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Rolada Desery

Rolada z serkiem mascarpone i jagodami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę,następnie dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy żółtka i wodę,chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
  • 2. Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
    Gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w ściereczką rolując roladę.Następnie roladę studzimy.
  • 3. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem do smaku i jagodami lub borówkami.
  • 4. Na biszkopcie rozsmarowujemy krem i zawijamy w roladę.Odstawiamy do lodówki do stężenia.Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.Kroimy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować