Bardzo lekka i bardzo pyszna rolada,idealna do popołudniowej kawki.Serek mascarpone i jagody kamczackie to bardzo pyszne połączenie.Owoce są lekko kwaśne,więc rolada jest nie za słodka,taka w sam raz.Zamiast jagód możemy użyć borówek.
60 min
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki mąki tortowej
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
pół szklanki jagód kamczackich lub borówek ( u mnie jagody )
Rolada z serkiem mascarpone i jagodami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę,następnie dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy żółtka i wodę,chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
2.Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w ściereczką rolując roladę.Następnie roladę studzimy.
3.Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem do smaku i jagodami lub borówkami.
4.Na biszkopcie rozsmarowujemy krem i zawijamy w roladę.Odstawiamy do lodówki do stężenia.Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.Kroimy i podajemy.
Komentarze