Rolada z czosnku niedźwiedziego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę wykładamy papierem, smarujemy olejem , układamy np. wycięte z pasternaku choinki.Rozmrożony czosnek niedźwiedzi rozdrabniamy na papkę blenderem.Białka oddzielamy od żółtek . Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy po jednym żółtku. Do puszystej masy dodajemy mus czosnkowy chwilę miksujemy. Przesiewamy partiami obie mąki , wszystko dokładnie mieszając łopatką. Ciasto wylewamy na przygotowaną blachę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180° C . Na letnie ciasto rozsmarowujemy zmiksowany twaróg ze śmietaną , układamy kukurydzę , paski papryki i szynki. Zwijamy mocno roladę , owijamy folią spożywczą ,wkładamy najlepiej na noc do lodówki .
Porady
Zamiast czosnku niedźwiedziego można użyć szpinaku.Osoby które nie jedzą mięsa mogą pominąć wędlinę.
Komentarze