Rolada z mięsa mielonego z makaronem spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron spaghetti ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i odcedzić. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić w maszynce do mięsa i przełożyć do miski. Czerstwą bułkę namoczyć w zimnej wodzie, po czym dobrze ją odcisnąć i dodać do zmielonej łopatki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do mięsa mielonego dodać jajko, przeciśnięte 2 ząbki czosnku, połowę cebuli oraz sól, pieprz i majeranek do smaku. Dobrze wszystko razem wymieszać. Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórki. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Dodać do nich pozostały czosnek oraz cebulę, sól, oregano oraz cukier i olej. Wstawić na mały gaz i gotować do czasu, aż pomidory rozpadną się. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać. Masę mięsną rozłożyć na folii spożywczej formując prostokąt. Na tym poukładać makaron wzdłuż dłuższego brzegu. Makaron przesmarować delikatnie sosem pomidorowym. Roladę delikatnie zwinąć. Owinąć ją szczelnie folią aluminiową, przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 180 st C. Po upieczeniu delikatnie kroić w plastry i podawać na ciepło z wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.
Komentarze