Mięso mielone 0,5 kg (można więcej lub mniej),sól,pieprz,czosnek,przyprawy,jajko,trochę bułki tartej
Farsz-2,3 czerwone cebule,ser feta,trochę miodu i masła
Sezam do panierki,olej do smażenia
Rolada z mielonego,fety i czerwonej cebuli w sezamie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso doprawiam solą pierzem ,czosnkiem,można dodać jakieś ulubone przyprawy typu oregano,ja dałam trochę pietruszki i koperku,dajemy jajko ,wyrabiamy mięsną masę ,jeżeli jest za rzadka to podyspujemy bułką tartą .Musi to być dość zbite ale nie za twarde ,żeby uformować roladę.
Cebulę karmelizujemy dodajemy miód trochę masła i tak dusimy ąż zmięknie i się zeszkli,fetę kroimy.
Na foli spożywczej układamy mięso na środek dajemy cebulę i fetę zawijamy w roladę.Panierujemy w sezamie i smażymy na oleju na małym ogniu żeby sezam sie szybko nie spalił,smażymy ok 30 min.Po usmażeniu chwilkę czekamy i kroimy.
Ja podałam to danie z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty ale możliwości jest mnóstwo :)
Smacznego.
Porady
Roladę najlepiej przenieść na patelnię jakimiś dwiema szpatułkami jest dość cieżka żeby nam sie nie rozleciała przed usmażeniem :)
Komentarze