Rolada z jogurtem i czereśniami

0 (0 ocen)

Może nie dietetyczna ale za to bardzo smaczna

Składniki:

  • BISZKOPT
    -jajka 5 sztuk
    -cukier puder 5 łyżek
    -mąka tortowa 4 łyżki
    -mąka ziemniaczana 2 łyżki
    -proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
    NADZIENIE
    -śmietana 30 % 300 mililitrów
    -jogurt grecki 200 mililitrów
    -cukier drobny 3 łyżki
    -aromat cytrynowy 5 kropli
    -czereśnie 15 sztuk
    -żelatyna 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada z jogurtem i czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .Czereśnie umyć, wypestkować.
    Maki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Jajka z cukrem ubić mikserem na na najszybszych obrotach.( Masa powinna powiększyć swoją objętość przynajmniej dwukrotnie.
    Do ubitej masy dodawać po łyżce mąki, wymieszać na najniższych obrotach miksera albo łyżką .
    Przelać ciasto na blaszkę, wyrównać.
    Piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 10 -15 minut. Gorące ciasto przełożyć na kuchenny ręcznik oprószony cukrem pudrem, od razu zrolować,
    odstawić do wystygnięcia.
    Wsypać żelatynę do kubeczka, dolać 3 łyżki wody, odstawić.Przed dodaniem do śmietany, wstawić na minutę do mikrofalówki .
    Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, osobno ubić jogurt. Do śmietany dodać rozpuszczoną żelatynę, następnie jogurt, aromat, dokładnie wymieszać. Odłożyć 3/4 szklanki śmietany do dekoracji.
    Wystudzony biszkopt, rozwinąć, posmarować śmietaną, rozsypać czereśnie, zwinąć roladę. Posmarować roladę śmietaną, udekorować czereśniami, odstawić do lodówki na co najmniej 60 minut.
    SMACZNEGO!!!!!
    wymiary blaszki 36 cm x 32 cm
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować