Rolada z indyka w cieście drożdżowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Rolada z piersi indyka, pomidorowego pesto i mozzarelli, zawinięta w chrupiące ciasto drożdżowe.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Pierś z indyka - 500g
    Sól, pieprz
    Pesto z suszonych pomidorów - 3 łyżki
    Mozzarella - 150g

    Ciasto drożdżowe:
    Mąka pszenna - 1 szklanka (do do obsypania)
    Mleko ciepłe - 1/2 szklanki
    Drożdże - 10g
    Cukier - 1 łyżeczka
    Sól - 1/2 łyżeczki
    Olej - 3 łyżki

    Dodatkowo:
    Olej do posmarowania rolady (ja użyłam oleju znad pesto)
    Wykałaczki - 3-4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada z indyka w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada z indyka w cieście drożdżowym 1. Ciasto drożdżowe:
    Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąką, olejem i solą. Zagniatamy ciasto - powinno być gładkie i elastyczne, nieklejące się do rąk. W razie potrzemy można dodać trochę mąki. Ciasto przykrywamy folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Pod koniec oczekiwania zabieramy się za mięso.

    Mięso z indyka dokładnie osuszamy i delikatnie rozbijamy. Powinno mieć kształt zbliżony do prostokąta. Posypujemy solą i pieprzem, smarujemy pesto. na jednym boku układamy pokrojoną mozzarellę. Zwijamy w rulon i spinamy wykałaczkami.
  • Rolada z indyka w cieście drożdżowym 2. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, na prostokąt takiej wielkości, aby spokojnie zawinąć roladę. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby "zakładka" była pod spodem.

    Smarujemy wierzch olejem. Używałam oleju znad pesto, więc był on mocno aromatyczny. Jeśli używacie zwykłego oleju, można do niego dodać ulubione przyprawy.

    Pieczemy w 190 stopniach przez 55 minut.
  • Rolada z indyka w cieście drożdżowym 3. Po upieczeniu wyciągamy roladę z piekarnika i zostawiamy na 5 minut. Teraz można ją już spokojnie kroić i wyciągać wykałaczki. Góra ciasta jest krucha i chrupiąca, a dół mocno nasączony pesto. Mięso w środku pozostaje soczyste.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z indyka Suszone pomidory Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować