REKLAMA

Rolada z indyka w cieście drożdżowym

wyświetlono: 57 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Rolada z piersi indyka, pomidorowego pesto i mozzarelli, zawinięta w chrupiące ciasto drożdżowe.

opublikowany: 14.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Pierś z indyka - 500g
    Sól, pieprz
    Pesto z suszonych pomidorów - 3 łyżki
    Mozzarella - 150g

    Ciasto drożdżowe:
    Mąka pszenna - 1 szklanka (do do obsypania)
    Mleko ciepłe - 1/2 szklanki
    Drożdże - 10g
    Cukier - 1 łyżeczka
    Sól - 1/2 łyżeczki
    Olej - 3 łyżki

    Dodatkowo:
    Olej do posmarowania rolady (ja użyłam oleju znad pesto)
    Wykałaczki - 3-4 sztuki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Rolada z indyka w cieście drożdżowym 1. Ciasto drożdżowe:
    Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąką, olejem i solą. Zagniatamy ciasto - powinno być gładkie i elastyczne, nieklejące się do rąk. W razie potrzemy można dodać trochę mąki. Ciasto przykrywamy folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Pod koniec oczekiwania zabieramy się za mięso.

    Mięso z indyka dokładnie osuszamy i delikatnie rozbijamy. Powinno mieć kształt zbliżony do prostokąta. Posypujemy solą i pieprzem, smarujemy pesto. na jednym boku układamy pokrojoną mozzarellę. Zwijamy w rulon i spinamy wykałaczkami.
  • Rolada z indyka w cieście drożdżowym 2. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, na prostokąt takiej wielkości, aby spokojnie zawinąć roladę. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby "zakładka" była pod spodem.

    Smarujemy wierzch olejem. Używałam oleju znad pesto, więc był on mocno aromatyczny. Jeśli używacie zwykłego oleju, można do niego dodać ulubione przyprawy.

    Pieczemy w 190 stopniach przez 55 minut.
  • Rolada z indyka w cieście drożdżowym 3. Po upieczeniu wyciągamy roladę z piekarnika i zostawiamy na 5 minut. Teraz można ją już spokojnie kroić i wyciągać wykałaczki. Góra ciasta jest krucha i chrupiąca, a dół mocno nasączony pesto. Mięso w środku pozostaje soczyste.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: xjustynka89x xjustynka89x

Parówki w drożdżowym cieście

Pyszne na ciepło i zimno:)

kategoria: ciasto drożdżowe Dania główne opublikowany: 30.05.2015 | wyświetlono: 89558 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 1
Dodane przez: Krystyna32 zdjecie11

Parówki w cieście drożdżowym

Smaczna przekąska, idealna do pracy, do szkoły lub na piknik.

kategoria: Przekąski opublikowany: 12.06.2021 | wyświetlono: 1777 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: natalia2004 natalia2004

Kiełbaski w cieście drożdżowym

Idealne na spotkanie w większym gronie. Zmodyfikowany przepis z Kuchni Polskiej.

kategoria: ciasto drożdżowe Przystawki paszteciki opublikowany: 02.12.2015 | wyświetlono: 2542 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: jolanta50 jolanta50

Parówki w cieście drożdżowym

Bułeczki, które nie jednego zaskoczą

kategoria: Przystawki opublikowany: 09.02.2015 | wyświetlono: 1799 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: anka1988 anka1988

Parówki w cieście drożdżowym

Pyszna przekąska!

kategoria: ciasto drożdżowe Przystawki Przekąski opublikowany: 13.01.2015 | wyświetlono: 1254 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Klaudiagotuj12

Pyszne parówki w cieście drożdżowym

Parówki w cieście najlepsza przekąska na impreze!

kategoria: Przystawki opublikowany: 17.01.2016 | wyświetlono: 5425 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE