Rolada z dżemem głogowo - malinowym

4.8 (5 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna, wilgotna rolada z aksamitnym bezpestkowym dżemem owocowym.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej typ 405
    1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
    60 ml oleju o neutralnym smaku
    80 ml mleka
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Bio
    1/4 łyżeczki cream of tartar
    ekstrakt waniliowy
    szczypta soli

    Dżem głogowo - malinowy do posmarowania
    Do posypania:
    liofilizowane maliny pokruszone i przesiane przez sitko
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Rolada

Rolada z dżemem głogowo - malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka z solą i cream of tartar ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy do momentu uzyskania sztywnej piany.
  • rolada 2. Olej mieszamy z mlekiem. Miksujemy żółtka z ekstraktem waniliowym. Następnie miksując na wolnych obrotach dolewamy olej wymieszany z mlekiem i przesiewamy mąkę wymieszaną ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
  • rolada 3. Około 1/3 sztywnej piany mieszamy łopatką silikonową z ciastem.
  • rolada 4. Tak przygotowane ciasto dodajemy do reszty piany i mieszamy do połączenia składników.
  • rolada 5. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozsmarowujemy. Ciasto pieczemy w 175°C przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Roladę najlepiej sprawdzić palcem czy jest upieczona. Jeśli po dotknięciu ciasto nie przylepia się do palca, to znaczy, że jest upieczone.
  • rolada 6. Upieczoną roladę studzimy na papierze na którym się piekła.
  • rolada 7. Zimny biszkopt przekładamy na matę silikonową, zdejmujemy papier, na którym się piekł i smarujemy dżemem. Zwijamy roladę, przekładamy na tacę i posypujemy proszkiem z malin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka Dżem owocowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować