Rolada z boczku na kanapki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Zapraszam na domową wędlinkę z boczku.W sam raz na kanapki.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 kg chudego boczku
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka pieprzu
    1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
    1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
    1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
    sznurek do zawinięcia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Rolada z boczku na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy. Ścinamy tłuszcz (można z niego zrobić domowy smalec). Do miseczki wsypujemy sól, pieprz, rozmaryn, tymianek i paprykę, mieszamy. Taką mieszanką przypraw nacieramy mięso z obu stron. Zwijamy boczek w roladę dość ściśle i obwiązujemy sznurkiem. Odstawiamy mięso do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut pod przykryciem. Zlewamy tłuszcz który się wytopił i wstawiamy do pieczenia bez przykrycia również na 40 minut. Po upieczeniu studzimy mięso i jeśli ma być na kanapki to kroimy zimną roladę na plasterki.
  • 2. Mięso myjemy i osuszamy. Ścinamy tłuszcz (można z niego zrobić domowy smalec). Do miseczki wsypujemy sól, pieprz, rozmaryn, tymianek i paprykę, mieszamy. Taką mieszanką przypraw nacieramy mięso z obu stron. Zwijamy boczek w roladę dość ściśle i obwiązujemy sznurkiem. Odstawiamy mięso do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut pod przykryciem. Zlewamy tłuszcz który się wytopił i wstawiamy do pieczenia bez przykrycia również na 40 minut. Po upieczeniu studzimy mięso i jeśli ma być na kanapki to kroimy zimną roladę na plasterki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować