Rolada biszkoptowa w paski

4.5 (184 ocen)

  • 3 godz.

Ta rolada najpierw "wyglada " potem "smakuje ",bo co tu duzo mowic jemy najpierw oczami potem testujemy .Biszkopt jak biszkopt -pomyslalam,a jesli zrobimy z niego paseczki-bedzie wygladal super-nie pomylilam sie!

  • 3 godz.

Składniki:

  • .1 szklanka maki pszennej ( z tego odkladamy 2 lyzki )
    .2 lyzki kakao
    .3 jajka
    .3/4 szklanki cukru
    .3 lyzki zimnej wody
    .1 lyzeczka proszku do pieczenia
    .winogron ciemy
    .listeczki miety

    oraz
    .200 ml smietany kremowki
    .80 gr cukru pudru
    .aromat rumowy
    .2 listki zelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada biszkoptowa w paski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce ubijamy na sztywno bialka jajek,powoli dodajemy cukier naprzemian z zoltkami,teraz dodajemy wode oraz make przesiana z proszkiem do pieczenia-delikatnie lyzka mieszamy skladniki.
  • 2. Ciasto dzielimy na dwie czesci-do jednej dodajemy 2 lyzki maki do drugiej 2 lyzki kakao i dokladnie mieszamy.
  • 3. Blaszke o wymiarach 20/30 cm wykladamy papierem do pieczenia.
  • 4. Ciasta przekladamy do osobnych woreczkow foliowych i nacinamy rogi .
  • 5. Ciasto z kakao wyciskamy wzdloz przekatnej blaszki ( od rogu do rogu ),nastepnie bierzemy do reki jasne ciasto i wyciskamy je po obu stronach paska ciemnego i tak az wypelnimy paskami dno blaszki .
  • 6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 20 min.
  • 7. Ciasto jeszcze gorace przekladamy na sciereczke zawijamy w rulon i odstawiamy do zupelnego wystygniecia.
  • 8. Zelatyne namaczamy w zimnej wodzie,kiedy zmieknie przekladamy ja do miseczki i zalewamy 2 lyzkami wrzatku i mieszamy do jej rozpuszczenia.
  • 9. Kilka winogron pozbawiamy pestek i kroimy w plasteki,smietane ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem i kropelkami aromatu rumowego ,potem dodajemy zelatyne i pokrojone winogrona-mieszamy.
  • 10. Zimny biszkopt bardzo powoli odwijamy ze sciereczki,nastepnie wypelniamy jej wnetrze masa smietanowa,nadajemy delikatnie ksztalt rolady i odstawiamy do lodowki.
  • Rolada biszkoptowa w paski 11. Dekorujemy jej powierzchnie jedynie kilkoma kleksami pozostawionej bitej smietany ,listkami miety oraz winogronami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować