Rolada truskawkowo-jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
BISZKOPT : Jaja umyć , oddzielić żółtka od białek , do żółtek wsypać cukier , ubijając wlać ciepłą wodę , ubić na sztywno , dodać wanilię . Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia , połączyć z ubitymi żółtkami , białka ubić dodać do żółtek delikatnie wymieszać . Przygotować blachę o wymiarach 35/38 , piec około 20 minut w temp. 180 *C . Po upieczeniu ciepły biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę i zwinąć roladę
MASA : śmietanę ubić z cukrem pudrem i wanilią , truskawki i jagody zmiksować osobno blenderem , żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody ,
dodać do ubitej śmietany ( nie przerywając miksowania ) śmietanę podzielić na dwie części , jedną część dodać do jagód a drugą do truskawek , dokładnie wymieszać . biszkopt rozwinąć , na jednej połowie biszkopta rozsmarować masę truskawkową a na drugiej jagodową , zwinąć roladę , wstawić do lodówki do stężenia . Wierzch rolady można posypać cukrem pudrem lub posmarować masą .
Komentarze