Rolada mocno jagodowa

0 (0 ocen)

Moja pierwsza rolada, myślałam że będzie gorzej ale wyszła bardzo smaczna, przynajmniej smakowała mojej rodzince.

Składniki:

  • Biszkopt:

    0,5 szklanki mąki pszennej

    0,5 szklanki maki ziemniaczanej

    1 szklanka cukru

    4 jajka

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem jagodowy:

    0,5 litra śmietany 30%

    1 szklanka jagód

    4 łyżki cukru

    sok z połowy limonki

    3 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:

    listki mięty

    jagody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Rolada Desery

Rolada mocno jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dodajemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Wylewamy na blachę (43x29 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gorący biszkopt wykładamy na bawełnianą ściereczkę, górą do dołu. Zwijamy razem ze ściereczką, pozostawiamy do ostudzenia.
  • 2. Jagody przekładamy do rondelka,dodajemy cukier i wlewamy niewielką ilość wody, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Studzimy i miksujemy blenderem. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy żeby napęczniała,rozpuszczamy w mikrofalówce, studzimy. Śmietanę ubijamy ba sztywno, dodajemy zmiksowane jagody, wyciśnięty sok z limonki i zimną żelatynę.
  • 3. Roladę delikatnie rozwijamy ze ściereczki, wykładamy 3/4 kremu jagodowego. Zwijamy roladę, pozostałym kremem smarujemy wierzch rolady i dekorujemy listkami mięty i jagodami. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Roladę najlepiej udekorować przed podaniem,jagody mogą puścić sok.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować