Rolada jagodowa w kratkę

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Rolada z kratką albo w kratkę jak kto woli. Lekka mocno jagodowa. Jest prosta do zrobienia wbrew pozorom. W sezonie jagodowym można pokusić się o jej zrobienie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto biszkoptowe:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    6 łyżek mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa jagodowa
    2 szklanki jagód
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny czubate
    350 ml śmietany kremówki 30 %
    1/2 cytryny

    wierzch:
    1 szklanka śmietany 30%
    1 fix do śmietany
    jagody do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada jagodowa w kratkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kratka z ciasta jasnego 1. Do miski przelewam białka temp pokojowa, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno. Dodaję cukier stopniowo po łyżce i ubijam dalej aż piana będzie lśniąca. Na końcu dodaję żółtka stopniowo i miksuję do połączenia się składników. Mąki przesiewam dodaję proszek do pieczenia. Dosypuję stopniowo do jaj i mieszam delikatnie łyżką. Do rękawa cukierniczego z cienką końcówką przekładam trzy łyżki ciasta i wyciskam kratkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha z piekarnika. Piekarnik nagrzewam do 150 stopni góra dół i zapiekam pięć minut. Uważać żeby ciasto nie zbrązowiało bo jest cienkie.
  • ciasto ciemne wylane na kratkę 2. Do reszty ciasta dodaję kakao i mieszam. Po upieczeniu się jasnej kratki odczekać pięć minut aż przestygnie i wylać ciemne ciasto na całej powierzchni. Wstawić ponowie do piekarnika temp 160 stopni i piec około 10-15 minut aż będzie suche. Po upieczeniu przełożyłam ciasto na deskę zerwałam papier i przełożyłam na ręcznik kuchenny kratką na spód i zwinęłam w rulon jeszcze ciepłą. Odstawiam do przestygnięcia.
  • krem jagodowy 3. Półtorej szklanki jagód miksuję blenderem z sokiem z cytryny.Żelatynę namaczam w łyżce wody, dodaję 1/4 szklanki gorącego mleka i rozpuszczam. Śmietankę kremówkę ubijam na pół sztywno z cukrem pudrem, dodaję jagody i żelatynę płynną przestudzoną. Krem wstawiam na godzinę do lodówki i sprawdzam co jakiś czas czy ma odpowiednią konsystencję do smarowania.
  • rolada zwinięta z kremem 4. Biszkopt rozwijam, smaruję kremem zostawiając po 2 cm od brzegów, dodaję 1/2 szklanki jagód w środek i zwijam ciasno. Dodatkowo zwinęłam roladę w papier do pieczenia, potem w ręcznik i do lodówki na trzy godziny.

    Kremówkę ubijam z fixem na sztywno i dekoruję roladę za pomocą szprycy, dodaję jagody i miętę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować