rolada serowo-jagodowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rolady to wbrew pozorom bardzo łatwe ciasta. W sezonie jagodowym zrobiłam ze świeżych owoców, ale można użyć także mrożonych.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na nadzienie:
    300 g serka twarogowego
    1 szklanka borówek leśnych
    1 galaretka jagodowa
    2 łyżki cukru pudru
    do obtoczenia:
    4-5 łyżek bitej śmietany
    1/2 szklanki kokosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada serowo-jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem i rozsmarować ciasto. Piec około 25-30 minut w 175*C. Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier i zwinąć ciasto razem ze ściereczką.
  • rolada 2. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wystudzić. Serek zmiksować z połową jagód i cukrem pudrem, następnie wlać galaretkę. Do masy dodać resztę jagód i delikatnie wymieszać. Roladę rozwinąć, ściereczkę usunąć. Na biszkopcie rozsmarować nadzienie, przy jednym z boków zostawić margines. Zwinąć w roladę w stronę wolnego boku. Owinąć ściereczką i schłodzić w lodówce. Przed podaniem roladę obtoczyć w bitej śmietanie i kokosie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować