Rolada szpinakowa z nadzieniem na słodko i ziarnami granatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: szpinak obrać z ogonków, zmiksować. Jajka posolić do smaku, ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem, olej i zmiksowany szpinak, delikatnie i dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, rozsmarować na równy płat, wstawić do nagrzanego piekarnika, piecz 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu delikatnie zdjąć papier z ciasta, zwinąć za pomocą ściereczki w roladę jeszcze ciepłe ciasto. Odstawić do wystygnięcia.
Pestki granatu wyłuskać. Śmietanę ubić na sztywno, potem porcjami dodawać cukier puder wymieszany z zagęstnikiem, ubijać. Następnie dodać serek mascarpone, całość wymieszać.
Roladę delikatnie rozwinąć, posmarować białą masą(część kremu zostawić do dekoracji), posypać na krem pestki granatu, zwinąć roladę. Zawinąć w papier do pieczenia, chwilę schłodzić.
Udekorować ciasto pozostałym kremem i pestkami granatu, schłodzić.
Porady
1.do kremu można dodać 2-3 łyżki jogurtu greckiego.
Komentarze