Nalewka śliwkowa

4.5 (158 ocen)

  • Średni

Przepis swojego czasu dostałam od przyjaciela. Wypróbowany nie raz przez jego mamę. Ja trochę pozmieniałam, ale też super wyszła. Doskonała na zimowe chłodne dni. Rozgrzewa ;)

  • Średni

Składniki:

  • - śliwki węgierki (wydrylowane): 1 kilogram
    - spirytus: 1 litr
    - wódka czysta: 0.5 litra
    - cukier: 1 kilogram
    - pestki śliwek: 20 sztuk
    - wódka/spirytus (na ponowne zalanie): 1 litr
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do słoja (ja robiłam w 4 litrowym słoju) wkładam warstwę wypestkowanych śliwek i zasypuję cukrem. I tak na przemian cały słój. Na koniec wrzucam garść pestek i wszytko zalewam spirytusem i wódką. Odstawiam szczelnie zamknięte na 4-6 tygodni w ciepłym miejscu. Co kilka dni wstrząsam słojem. Po tym czasie zlewam płyn, a owoce ponownie zalewam wódką (można też spirytusem) tak aby przykryć owoce. Odstawiam na kolejne 2 tygodnie, następnie zlewam, mieszam z pierwszą częścią. Można dosłodzić do smaku. Zlewam w butelki i czekam 2-3 miesiące, aż dojrzeje. Jak każdy dobry alkohol im starsza tym lepsza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki Spirytus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować