Przepis swojego czasu dostałam od przyjaciela. Wypróbowany nie raz przez jego mamę. Ja trochę pozmieniałam, ale też super wyszła. Doskonała na zimowe chłodne dni. Rozgrzewa ;)
Nalewka śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do słoja (ja robiłam w 4 litrowym słoju) wkładam warstwę wypestkowanych śliwek i zasypuję cukrem. I tak na przemian cały słój. Na koniec wrzucam garść pestek i wszytko zalewam spirytusem i wódką. Odstawiam szczelnie zamknięte na 4-6 tygodni w ciepłym miejscu. Co kilka dni wstrząsam słojem. Po tym czasie zlewam płyn, a owoce ponownie zalewam wódką (można też spirytusem) tak aby przykryć owoce. Odstawiam na kolejne 2 tygodnie, następnie zlewam, mieszam z pierwszą częścią. Można dosłodzić do smaku. Zlewam w butelki i czekam 2-3 miesiące, aż dojrzeje. Jak każdy dobry alkohol im starsza tym lepsza.
Komentarze