Piernikowa rolada z kawą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Zwykły piernik już mi się znudził, postanowiłam upiec go w postaci rolady. Wyszło wspaniałe, wilgotne i aromatyczne ciasto, pachnące miodem i kawą. Ciasto pracochłonne ale warto wypróbować przepis.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    Rozmiar blachy: 45x40 cm
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/3 kostki dowolnej margaryny
    1/3 szklanki miodu
    1/3 szklanki parzonej kawy
    szczypta soli
    1 i 3/4 szklanki mąki
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki rumu
    Orzechy włoskie +wiórki białej czekolady - do dekoracji.
    1 łyżka suszonej żurawiny
    Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki kakao, 50 gram margaryny. Składniki gotować parę minut na lekkim ogniu.
    Składniki krem
    1,5 kostki margaryny(najlepiej Kasia)
    1/2 l mleka
    2 łyżki cukru + 1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżeczek kawy cappuccino o smaku śmietankowym

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Piernikowa rolada z kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Jajka posolić i utrzeć z cukrem na puszystą białą masę. Stopioną przestudzoną margarynę, zaparzoną kawę i miód wymieszać razem i dodać do masy jajecznej, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać porcjami do masy jajecznej. Na koniec dodać rum. Blachę natłuścić - do niej wlać ciasto, równomiernie rozsmarować łyżką. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Lekko przestudzone ciasto wyłożyć na ściereczkę i zwinąć do przestudzenia.
    Wykonanie kremu:
    1 szklankę mleka zagotować z 2 łyżkami cukru. Mąki, kawę wymieszać z drugą szklanką mleka. Wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, wystudzić pod przykryciem. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jednolitą masę. Do utartej masy dodawać porcjami przestudzony budyń, ucierać ręcznie na jednolitą masę.
    Roladę rozwinąć, ułożyć na brzegu żurawinę, rozsmarować krem, zwinąć w papier roladę, schłodzić około 3 godzin w lodówce. Następnie roladę oblać polewą, udekorować wiórkami czekoladowymi i orzechami.Schłodzić.

Porady

1.Do ciasta można dodać łyżeczkę rodzynek. 2. Zamiast kawy cappuccino o smaku śmietankowym można użyć o smaku czekoladowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować