Rolada kokosowo-chałwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka zmiksować z połową cukrem pudrem na puch. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pozostały cukier puder i jeszcze raz zmiksować na sztywną pianę. Mąki wymieszać i przesiać. Do żółtek dodawać na przemian odrobinę mąki i pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto.
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wylać na blachę, równomiernie rozprowadzić łopatką, tworząc prostokąt. Piec na środkowym poziomie w rozgrzanym do 220stC piekarniku ok. 10 minut. Do suchego patyczka. Piekłam góra-dół z termoobiegem.
Upieczony biszkopt od razu po wyciągnięciu z piekarnika położyć na suchą ścierkę, tak aby papier był na górze. Delikatnie ściągnąć papier i przykryć biszkopt do wystudzenia wilgotną ścierką.
2.Śmietankę ubić z śmietan-fixem na sztywno, dodać cukier puder oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
Wystudzony biszkopt posmarować dżemem porzeczkowym, a następnie bitą śmietaną kokosową. Chałwę pokruszyć i posypać cały biszkopt. Zwinąć w roladę. Schłodzić najlepiej przez noc w lodówce.
Komentarze