Rolada drożdżowa z kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pół margaryny roztopić na ogniu, dodać nie cały litr mleka gdy się masło rozpuści. Podgrzać masło z mlekiem. Nie gotować! Ma być tylko ciepłe.
Do dużej miski wsypać mąkę, rozkruszyć drożdże, dodać 5 żółtek, cukier waniliowy, oraz garść cukru i 2 szczypty soli, stopniowo dodawać mleko z masłem. Wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dodać mąki, ciasto ma odchodzić od miski i od ręki. Wyrobić na gladko. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Na stolnicę wysypać trochę mąki. Ciasto przekroić na pół również posypać trochę mąką i rozwałkować na okrągły placek. Na to rozsypac 2 łyżki kakao i rozprowadzić po cieście, zostawic półtora centymetra od brzegu luźnego ciasta. Cała warstwa kakao ma być posypana cukrem, na to kroić miękkie masło na kosteczki i rozkładać gdzie nigdzie, dość gesto po całej warstwie kakao i cukru. (Czynność powtórzyć z drugim ciastem). Zwinąć jak roladę i ściskać by nie dostało się powietrze. Końcówkę ciasta posmarować bialkiem oraz boki, złączyć na końcach w celu zamknięcia. I brzeg zamknąć na wierzchu. Piec w temperaturze 180°C aż wierzch będzie ciemno złoty :)
Porady
Składniki (prócz mleka) mają być w temperaturze pokojowej.
Komentarze