Rolada drożdżowa z kakao

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To ciasto jest u nas od pokoleń, w każde święta i na codzień :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki, 3/4 kostki drożdży, 1 cukier waniliowy, 5 żółtek, garść białego cukru, szczypta soli.

    Wnętrze: 4 łyżki kakao, 2 garści cukru, kostka masła.
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Rolada drożdżowa z kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pół margaryny roztopić na ogniu, dodać nie cały litr mleka gdy się masło rozpuści. Podgrzać masło z mlekiem. Nie gotować! Ma być tylko ciepłe.
    Do dużej miski wsypać mąkę, rozkruszyć drożdże, dodać 5 żółtek, cukier waniliowy, oraz garść cukru i 2 szczypty soli, stopniowo dodawać mleko z masłem. Wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dodać mąki, ciasto ma odchodzić od miski i od ręki. Wyrobić na gladko. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

    Na stolnicę wysypać trochę mąki. Ciasto przekroić na pół również posypać trochę mąką i rozwałkować na okrągły placek. Na to rozsypac 2 łyżki kakao i rozprowadzić po cieście, zostawic półtora centymetra od brzegu luźnego ciasta. Cała warstwa kakao ma być posypana cukrem, na to kroić miękkie masło na kosteczki i rozkładać gdzie nigdzie, dość gesto po całej warstwie kakao i cukru. (Czynność powtórzyć z drugim ciastem). Zwinąć jak roladę i ściskać by nie dostało się powietrze. Końcówkę ciasta posmarować bialkiem oraz boki, złączyć na końcach w celu zamknięcia. I brzeg zamknąć na wierzchu. Piec w temperaturze 180°C aż wierzch będzie ciemno złoty :)

Porady

Składniki (prócz mleka) mają być w temperaturze pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować